HomeTipsContact

Tips

Gietsel komt slap en/of gedeukt uit de mal

Soms gebeurt het dat als de mal geopend wordt het gietsel nog nat en slap en ook gedeeltelijk is ingedeukt.
De oorzaak is dat op het moment dat de mal wordt leeggegoten er een vacuum ontstaat waardoor niet alleen de vloeibare klei maar ook de al wat stevigere klei mee naar buiten wil.
Dit is eenvoudig te voorkomen. Steek een buigbaar rietje of slangetje in de mal als deze leeggegoten moet worden. Keer de mal om en begin direct met blazen (nog voor de eerste klei er uit loopt). Op deze manier wordt de mal leeggeblazen en kan er geen vacuum ontstaan.

Gietsel blijft aan de mal kleven

Als een gietsel aan de wand van de mal blijft plakken heeft dat meestel twee oorzaken t.w.:

  1. De mal is nog te nat
    Oplossing: laat de mal drogen. Een mal hoeft niet helemaal droog te zijn, licht vochtig is ook goed.
  2. Det gietsel krimpt vast aan één kant van de mal.
    Oplossing: bij een tweedelige mal met een hol en een bol deel zoals b.v. bij borden en schalen wil de klei nog wel eens vast gaan zitten op het bolle gedeelte van de mal. Om dit te voorkomen zijn er twee mogelijkheden, A: verwijder het holle mal deel zo snel mogelijk na het gieten (elk kwartiertje even proberen of hij al lost) en laat de geopende mal vervolgens nog een uurtje aan de lucht drogen alvorens het gietsel te verwijderen. B: Lukt het nog niet zoals bij A beschreven dan kan de mal voor het gieten licht ingepoederd worden met magnesium silicaat (talkpoeder). Breng de poeder dun op en verwijder deze weer met een zachte kwast, op deze manier blijft er net voldoende achter.

Mallen bewaren c.q. opslaan

Mallen kunnen het beste op een droge en donkere plaats worden bewaard. Als de mallen weggezet worden zorg er dan altijd voor dat de mallen vlak staan en met het gietgat naar beneden.

Mallen drogen

Nieuwe nog natte mallen als ook mallen die door het gieten nat geworden zijn, moeten te allen tijden gesloten drogen en ook met het gietgat naar beneden. Plaats nooit een mal op een oven, dat kan wel als er een paar ovensteuntjes onder staan van minimaal 10 cm. Op een radiator kan ook maar dan met een paar latjes er onder.

Het gietsel het allemaal dunne horizontale ringen

Als een gietsel na het lossen allemaal horizontale ringen heeft dan komt dat doordat de mal te langzaam is volgegoten. Dit gebeurt vaak als een mal een kleine gietopening heeft. Probeer sneller te gieten of verdun de gietklei enigzins met wat water. Dit probleem doet zich bij gietporselein veel vaker voor omdat gietporselein veel sneller opzet in de mal.

Mal is niet helemaal vol gelopen

Als een gietsel niet helemaal is volgelopen dan is dat als volgt te voorkomen: maak de gietklei iets dunner met wat water en/of maak de mal open en spuit met een plantespuit wat water over de mal zodat deze licht vochtig wordt.

Gietsel komt gescheurd uit de mal

Een gietsel komt gescheurd uit een mal als deze er te lang in heeft gezeten. Dit komt vooral veel voor bij borden. Om dit te voorkomen zijn er twee mogelijkheden, A: verwijder het holle mal deel zo snel mogelijk na het gieten (elk kwartiertje even proberen of hij al lost) en laat de geopende mal vervolgens nog een uurtje aan de lucht drogen alvorens het gietsel te verwijderen. B: Lukt het nog niet zoals bij A beschreven dan kan de mal voor het gieten licht ingepoederd worden met magnesium silicaat (talkpoeder). Breng de poeder dun op en verwijder deze weer met een zachte kwast, op deze manier blijft er net voldoende achter.

Mal sluit niet goed

Als een mal niet goed sluit is dat meestal doordat de mal verkeerd is gedroogd. (zie ook mallen drogen) Is een mal eenmaal krom dan is dat als volgt te herstellen: Dompel elk maldeel geheel onder water zodat de delen zich volledig kunnen volzuigen. Dan de mal uit het water halen en sluiten. Klem de mal goed stevig vast met b.v. spanbanden. Met lijmtangen gaat het nog beter, maar dan niet al te stevig aandraaien ander kan de mal breken. Na 24 uur is de mal weer goed. zet de mal weg zoals beschreven en laat hem vervolgens drogen.

Hoe lang gaat een mal mee?

Deze vraag wordt ons het meest gesteld. De levensduur van een mal is van vele factoren afhankelijk, t.w.:
1. Een gladde vorm van b.v. een bal gaat veel langer meer dan een meer gecompliceerde vorm met veel reliëf. Dat komt doordat als de klei in de mal begint te krimpen bij gecompliceerdere vormen de kleiwand langs de gipsmal schuurt en een bol krimpt eenvoudig de klei los zonder dat deze langs de wand schuurt.
2. Door te veel en snel achter elkaar te gieten wordt de mal steeds natter en zal dan ook sneller slijten.
3. Ook de te gebruiken kleisoort is afhankelijk van de levensduur van de mal. Bij gietklei slijt de mal sneller dan b.v. bij gietporselein.
Gemiddeld komt het hier op neer dat een mal tussen de 50 en 200 maal meegaat.

Ik heb een nieuwe mal en die gaat niet open

Forceer nooit een mal die niet open gaat. Laat een dun straaltje water langs de gietnaad aan de buitenkant van de mal lopen, giet vervolgens de mal heel snel vol met water en ook direct weer leeg. Na een paar minuten gaat de mal open e.v.t. geholpen door een paar zachte klappen met de vlakke hand aan de zijkant van de mal.

Er zit schimmel op mijn mal

Schimmel op de mal betekend vaak dat deze niet goed wordt bewaard. Maak de mal schoon met lauw water en zet hem op een andere "droge" plaats weg. Veel vaker zien we op een mal een soort witte pluche dat ook op schimmel lijkt. Dit is echter geen schimmel maar soda dat in de meeste soorten gietklei zit. De soda in de gietklei is nodig om de poriën van de mal open te houden.